Helio-Carinthia

naturistenpark

Pressingberg 31-32
A-9861 EISENTRATTEN / Kärnten
ÖSTERREICH
telefon: 0(043) - 4735 - 268
mobil: +43 - 699 - 11 219 216

Wij spannen ons sinds ruim 50 jaar geweldig in, om jullie eens echt te kunnen laten uitblazen !

e-mail: mail@helio-carinthia.at

Ongeveer 6 km ten Noorden van Gmünd in Karinthië stroomt de Leobengrabenbeek in de rivier de Lieser, het belangrijkste dal in de zo geheten "Ferienregion Lieser-Maltatal".
De Leobengraben is een ca. 20 km lang, bijna ongerept hooggebergtedal. De linker oever van deze wilde beek vormen de Lagger Riegel en andere Nockbergen, de rechter is de zonnige zuidhelling van de reusachtige, 2364 m hoge Pressingberg. Deze is op één na de hoogste berg van het zg. „Nockgebiet” en één van de belangrijkste kernzones van

het "Biosphärenpark Nockberge".

Typisch voor dit natuurreservaat zijn de afgeronde, met gras begroeide bergtoppen en het al zuidelijke klimaat. Men kan hier zo ongeveer alles vinden wat de alpine flora en fauna te bieden heeft.

Hier ligt, ca. 2½ km het dal in, het rustigste, natuurlijkste en oorspronkelijkste naturistenterrein van Europa: Helio-Carinthia, qua oppervlakte het grootste naturisten-terrein in Oostenrijk !
Het hele areaal omvat bijna ¾ miljoen vierkante meter, door 4 kristalheldere beken in 3 stroken verdeeld. Sinds zomer 1959 komen de gasten uit alle delen van de wereld hierheen om in de stilte van deze uitzonderlijk "natuurlijk" gebleven naturistencamping rust en ontspanning te vinden.

Het terrein stijgt uit de voet van het dal (1000 m boven NAP) constant tot op 1600 m, waar boven het dichte sparrenbos een weidehek en een bosweg de noordgrens van het enorme naturistenpark vormen. Wijdse grashellingen wisselen grillig af met loof- en naaldbossen. Het panorama toont in het oosten de 2200 m hoge Nockbergen en in het westen met eeuwige sneeuw bedekte 3000-ers in de keten der Hohe Tauern. In het zuiden glijdt onze blik over een onbewoonde helling met dichte sparren- en larixwouden.

Eigenaar en leider van dit unieke naturistenpark is de Nederlander Eduard de Graaf en zijn vrouw Erika.

In het centrum liggen de zomerhuisjes en een aantal tentterrassen, gegroepeerd om het sanitairblok met wc's, douches (met muntautomaten voor warm water) en kranen voor drinkwater. Echt bronwater diep uit de rotsen zorgt voor drinkwater van een in Nederland haast onbekende kwaliteit. Hier is ook de eerste grote parkeerplaats, waar de auto voor de halve prijs in de schaduw geparkeerd kan worden.
Wat hoger liggen de terrassen voor de caravans en het „Praathuis” bevindt zich in het ruim 350 jaar oude houten boerenhuis „Schoberhube".
Er is echter geen restaurant op het terrein, de gasten moeten dus zelf hun maaltijden bereiden.

De mooiste tentplaatsen liggen nog hoger op de helling; omdat ze met een gewone auto niet bereikt kunnen worden, kan de bagage er (kosteloos) heengereden worden.

Als u met de „Postautobus” reist, stapt u bij de halte „Leob'ner Wirt” (Gasthof Koch) uit en belt ons even op. Wij halen u dan.

Clubkaarten van naturistenverenigingen zijn voor ons een goede aanbeveling, maar u bent ook zonder clubkaarten welkom !
Ook huisdieren - zoals bijv. honden, op veel campings een probleem - zijn bij ons welkom, omdat er genoeg plaats is om moeilijke confrontaties te vermijden. Extra kosten worden voor huisdieren niet berekend, maar honden moeten op de camping wel aan de lijn en het is vanzelfsprekend, dat bij het uitlaten geen vuil achter gelaten wordt; ook niet in het gras langs de kant van de weg !

NB.: U vindt de camping Helio-Carinthia en nadere informatie over de omgeving natuurlijk "ouderwets" op iedere staf- of wandelkaart met het Biosphärenpark „Nock­berge“ ! Verder met behulp van de PC bijvoorbeeld in het Microsoft­pro­gramma „Encarta World Atlas” en nog veel uitvoeriger in het internet, zoals hier onder www.nauristenpark eu of www.helio-carinthia.at.

Nòg veel mooier gaat het met www.panoramio.com, een programma dat deel uitmaakt van het bekende "Google Earth". Klik daarvoor op de link hier onder:

Helio-Carinthia in de satelliet-foto


In deze satellietfoto ziet u maximaal ongeveer drie-kwart van het hele Helio-Carinthia-terrein. Dat begint beneden in het dal (op de foto links onder) en loopt langs de rijweg naar rechts, waar de inrit naar onze camping naar links afslaat. Volg de slingers van deze weg bergop en u komt bij het historische houten huis "Schoberhube" (bijv. foto met de regenboog !).
Door dubbel klikken midden in de satellietfoto kunt u die nog sterk vergroten om details te zien.


home